Ko se žgoči poletni sončni žarki skrijejo pred plohami in vonjem po odpadlem listju, se tudi svet okrog nas obarva v povsem druge barve. Modrino neba, živopisane barve sladoledov in zelenje travnika zamenjajo topli napitki v različnih tonih rjave, oranžne buče, iz katerih si radi pripravimo okrepčilno juho in rumenordeča paleta listov, ki na drevesih komaj že čakajo, da bodo odlebdeli proti tlom in jih prekrili z nežno odejo.

S tem, ko se spremeni barvna shema sveta okrog nas, se neizbežno spremeni tudi barvna shema tistega, kar damo nase. Slečemo si tropske barve poletja in se odenemo v nežne pastele. Tej spremembi sledi tudi nakit, ki prav tako privzame barve jeseni.

Katere so te barve? Ko izbiramo jesenski nakit, si lahko postrežemo s katerokoli iz palete jesenskih barv. Vsaka barva ima različne psihološke lastnosti, ki na psiho tistega, ki jih nosi oziroma je z njimi obdan, različno vplivajo.

Različni odtenki rjave delujejo naravno, zemeljsko, in simbolizirajo zanesljivost in resnost. Po resnosti je rjava sicer precej podobna črni, vendar slednja lahko deluje preveč supresivno. Tudi rjava lahko v prevelikih količinah ali v nepravih odtenkih postane težka in nakazuje, da osebi, ki jo nosi, primanjkuje humorja.

Še ena izmed barv narave je tudi zelena, ki se v jesensko mavrico še najbolje vklopi v svojih temnejših odtenkih. Ker je zelena v središču barvnega spektra, deluje uravnoteženo. Zelena nas pomirja na nezavedni, primitivni ravni, saj našim možganom signalizira, da je narava okrog nas živa, da je v bližini voda in da ne bo lakote. Kljub svojim čudovitim lastnostim lahko ob nepravilni uporabi zelene delujemo dolgočasni.

Tudi rumena je jesenska barva in vnaša malo živahnosti v sicer precej umirjeno paleto. Je psihološko najmočnejša barva, ki simbolizira optimizem, dviguje samozavest in izboljšuje samopodobo. Če z rumeno barvo pretiravamo ali če jo uporabimo v nepravih kombinacijah, bo naša samozavest močno upadla, takšna barvna kombinacija pa nas bo navdala s strahom in povečala našo anksioznost.

Po živahnosti rumeni sledi oranžna. Tudi ta spada v paleto jesenskih barv in simbolizira obilje, zabavo, toplino in varnost. Preveč oranžne na osebi lahko ljudem okrog nje sporoča, da ji manjka intelektualna globina, v kombinaciji s črno pa oranžna barva simbolizira pomanjkanje.

 

Tudi rdeča je barva jeseni in barva, s katero je treba biti precej

previden. Rdeča je barva z najdaljšo valovno dolžino in takoj, ko jo zagledamo, zahteva našo pozornost. Naša reakcija na to barvo je fizična – lahko sproži pospešen srčni utrip in spodbudi instinkt »borbe ali bega«. V prevelikih količinah rdeča spodbuja agresivnost.

Siva se odlično obnese v kombinaciji z rdečo, saj jo umiri in jo naredi manj agresivno. Sama po sebi je siva nevtralna barva, ki nima neposrednih vplivov na psiho. Ko svet okrog nas postane siv, se naša telesa začnejo umirjati in se pripravljati na večje količine spanja. Če nakit in obleke pretirano obarvamo v sivo, bomo delovali depresivno, nesamozavestno in dajali bomo vtis, da nam primanjkuje energije.

Jeseni si seveda lahko nadenemo tudi večni klasiki: črno in belo. Obe sta strogi barvi. Črna simbolizira prefinjenost, glamur, učinkovitost in čustveno stabilnost, bela pa je barva sterilnosti jasnosti in prefinjenosti. Obe lahko ob nepravilni uporabi odbijata – tako bela kot črna lahko sporočata, da smo hladna in neprijazna oseba.

Čeprav sta zgoraj omenjeni bela in črna klasiki, ki ju lahko nosimo v vseh letnih časih, se jeseni, ko je svet siv, vlažen in hladen, raje odenimo v barve, ki bodo pričarale občutek topline. To so zgoraj naštete barve od rjave do rdeče, ki jih lahko obogatimo tudi z zlato in bakreno. Ti barvi sta neobičajni in bosta v naša oblačila in nakit vnesli nekaj prefinjenosti.

Ste si že izbrali popoln nakit za letošnjo jesen? Če še iščete, pokukajte na spletno stran mihaelakezman.si. Tam vas čaka nakit vseh barv in oblik in z virtualnih polic spletne trgovine si boste lahko izbrali takšnega, ki vam bo ustrezal tako po barvni kombinaciji kot po obliki. Pri izbiri nakita ne pozabite imeti v mislih, kakšna oblačila boste nosili to jesen, in nakit prilagoditi svojim oblačilom. S pravo kombinacijo boste zasijali v vsej svoji lepoti, kosi izpod rok Mihaele Kežman pa bodo čudovito popestrili vaš vsakdanji videz. Vsak kos je unikat, tako da boste izstopali, kamorkoli greste. V čudovitih jesenskih barvah žari kar nekaj kosov, med njimi tudi ogrlica Sanda, drobceni in elegantni uhani Perina in komplet nakita Sophie.

V katere barve jesenske mavrice pa boste letos vi odeli sebe in svoj nakit?