Nakit nas v različnih oblikah spremlja na vseh področjih in v vseh obdobjih življenja. Z vsakodnevno izbiro kosov nakita izražamo svoj stil, svojo individualnost, svoj značaj, svoj okus. Nakit ljudem, s katerimi se srečujemo, govori našo zgodbo in pomaga ustvarjati prvi vtis.

Področje, kjer igra prvi vtis še posebej veliko vlogo, je naše delovno mesto, naša služba, naša kariera.. Prvi vtis nam lahko zagotovi delovno mesto ali pa potencialnega delodajalca odvrne od nas. Stranke se za to, ali želijo sodelovati z vami oziroma koristiti vaše storitve ali ne, pogosto odločijo na podlagi prvega vtisa, prav tako na podoben način odločitve sprejemajo tudi poslovni partnerji.

A kako ustvariti dober, odličen prvi vtis? Pogled v oči, trden stisk roke, to, da pogosto uporabimo sogovornikovo ime, so vse koristni nasveti, ki nas bodo v očeh osebe, ki jo spoznavamo, predstavili kot prijazno in zanesljivo, vendar pa je pri teh stvareh pomemben tudi fizični izgled – pomembno je, da skozi svoj stil oblačenja kažemo svoj individualen značaj, hkrati pa še vedno izgledamo urejeni in profesionalni. Prvi vtis lahko naredi ali uniči tudi nakit, ki ste ga izbrali. Naj vam pri izbiri nakita za v službo pomaga tale članek.

Izberite komplet. Izbrani kosi nakita lahko vašo opravo povežejo v čudovito celoto. Če posebno skrb posvečate temu, da oblačila, ki jih nosite, gredo skupaj, tudi pri izbiri nakita ne smete opustiti tega načela. Kolekcija nakita Mihaele Kežman Čarobna jesen ponuja več kosov, ki jih lahko skombinirate edinstven komplet. Če se vam zdijo kompleti nakita še vedno preveč strogi za vaš okus, naj se vaši kosi ujemajo vsaj po barvi ali materialu.

siv nakit za poslovne priložnostiČe oblačila izstopajo, nakit ne sme. Nakit in oblačila nista dve popolnoma različni in nepovezani kategoriji – eno morate seveda prilagoditi drugemu. Če ste se odločili, da si boste danes nadeli takoimenovano »statement« ogrlico, veliko, izstopajočo in živih barv, potem naj bodo vaša oblačila nevtralne barve, sicer boste izgledali kot klovn. In obratno; če je vaš nakit minimalen, potem za pestrost oprave poskrbite z izbiro kakšnega izstopajočega kosa oblačil ali dodatka, kot je na primer ruta.

Ne bodite kot ropotulja. Predstavljajte si, da delate v pisarni. Sodelavka si je nadela več kovinskih zapestnic, ki, ko tipka, udarjajo ena ob drugo ter ob tipkovnico ter neprenehoma zvončkljajo. Gotovo ji boste po pol ure, če ne že prej, že želeli povedati, kar ji gre. Če nakit ob vašem delu proizvaja kakršen koli zvok, je bolje, da ga pred začetkom dela raje pospravite v torbico, naslednjič pa bolje razmislite, katere kose si boste nadeli.

Poudarite dele telesa z nakitom. Nič ni narobe, če z izbranimi kosi nakita poudarite določene dele svojega telesa – a bodite pozorni, da pri tem spoštujete meje dobrega okusa. Če ste se službeno udeležili kakšnega posebnega dogodka, ali pač delate nekje, kjer se veliko rokujete, lahko svoje roke podarite s kakšnim opaznim prstanom. Po drugi strani pa si, če želite pozornost na primer odvrniti od svojih prsi, nadenite krajšo verižico, ki ne bo padla ravno v sredino vašega dekolteja.

ogrlica za poslovne priložnosti

Bodite ustvarjalni. Nakita vam ni treba nositi tako, kot ga nosijo vsi ostali. Broško si lahko, na primer, kot okras namestite na lase ali jo pripnete na šal, tanko verižico večkrat ovijete okrog zapestja, prstan pa obesite na verižico in ga nosite kot obesek. Čeprav je v službi pomembno, da izgledate urejeni, zanesljivi in profesionalni, to še ne pomeni, da ste tudi pri izbiri nakita obsojeni na dolgčas. Še vedno lahko izražate svojo individualnost in svoj stil, hkrati pa ohrante eleganco.

eleganten nakit za poslovne priložnosti

Nakit naredi outfit. Se po službi odpravljate na zabaven dogodek, pa se vmes ne boste imeli časa preobleči? Različni kosi nakita lahko vašo opravo spremenijo iz poslovne učinkovitosti v ženstveno eleganco – v le nekaj minutah! Če za službo nosite bolj minimalistične kose nakita, si za zvečer lahko »privoščite« in si nadenete nekaj izstopajočega, zabavnega. Enako lahko storite tudi z drugimi kosi oblačil – balerinke, na primer, zvečer zamenjajte za visoke pete, rokave blazerja zavihajte in si na srajci odpnite zgornji gumb ali dva.

En velik ali več majhnih kosov. V življenju je ključ do uspeha ravnotežje. In kot morata biti uravnotežena vaše srce in vaš um, je ravnotežje pomembno tudi pri izbiri nakita. Kaj želimo s tem povedati? Enostavno: ne pretiravajte. Če so vam všeč drzni, izstopajoči kosi, se odločite le za enega naenkrat, če pa radi nosite nevpadljiv, minimalističen nakit, lahko kombinirate tudi več kosov in tako dosežete videz, ki je danes tako zelo moderen.

Kot vidite, lahko že zgolj z izbiro kosov nakita izbirate, kakšen prvi vtis boste puščali na ljudeh, ki jih boste tekom delovnega dne spoznali. Pridobljeno znanje izkoristite sebi v prid in ljudem sporočite zgodbo, ki jo želite. Za navdih pri izbiri nakita pokukajte v kolekcijo nakita Mihaele Kežman čarobna jesen.